Jos van den Hoogen / schilder

Over Jos en zijn werk

Jos van den Hoogen is geboren in 1949 in Waalwijk, Nederland. Hij kreeg zijn opleiding als taalkundige aan de Universiteit van Nijmegen en werkte vele jaren als docent in het hoger onderwijs. Sinds 2011 is hij gepensioneerd. In 2012 is hij met zijn echtgenote verhuisd naar Portugal: een nieuwe uitdaging.

 

Naast zijn werk heeft hij zich bekwaamd in kunstgeschiedenis en schilderkunst, begeleid door Pieter Sonnemans, zijn leermeester en vriend. De schilderijen zijn geconcentreerd rond thema's die hem bezighouden. Ze bevatten vaak teksten of hebben teksten als uitgangspunt. Daarin weerspiegelt zich wellicht zijn achtergrond als taalkundige. 

 

Sonho Lusitano

De serie Sonho Lusitano is ontstaan in een poging greep te krijgen op Portugal, vooral het landschap en de mensen in de streek van de Serra da Estrela, waar Jos en zijn echtgenote binnenkort een nieuw leven willen opbouwen. De schilderijen lijken hun beelden soms moeizaam prijs te geven. Sommige zijn donker, andere bevatten veel wit, alsof het tabulae rasae betreft: een nog te ontdekken wereld van beelden die aan het oog onttrokken worden door een tekort, of juist een overdaad aan zuideuropees zonlicht

 
Something in our mind

De schilderijen in de serie "Something in our minds" - naar de songtekst Fragile van Sting - zijn een bewerking ván en een reactie óp bestaande schilderijen en foto's die tot iconen van onze westerse beeldcultuur geworden zijn: foto's uit de Spaanse burgeroorlog, Vietnam, New York 9/11 staan op ieders netvlies gegrift. Hoewel een aantal van die beelden rechtstreeks refereren aan oorlogssituaties, handelt de reeks niet zozeer over oorlog als wel over de 'condition humaine'. Uitvergroot en geïndividualiseerd op doek roepen de afgebeelde personages de vraag op tot welke onmenselijkheden een mens, elk van ons, in staat is. De groepering van het werk in clusters van twee en drie versterkt de vraag naar schuldigheid: wie is dader, wie slachtoffer?

 
Startpagina
Contact
 
 

series

Schetsen
Sonho Lusitano
Something in our mind
Portretten
Op de vlucht
Todesfuge, Paul Celan
 
Over het werk
Exposities
 
 
José